iCellates påbörjar försäljning av GeneMate® i Storbritannien

Nyheter

Stockholm 02 november 2021 – iCellate Medical AB, som utvecklar och tillhandahåller avancerade analyser inom cancerdiagnostik, meddelar att deras produkt GeneMate®, som ger svar på om man har en ärftligt förhöjd risk att utveckla cancer, nu släpps internationellt. Idag lanseras GeneMate® i Storbritannien.

iCellate lanserade i slutet av 2020 sin tjänst GeneMate® på den svenska marknaden. Nu är det dags att blicka utanför Sveriges gränser, nämligen till Storbritannien. Mycket på den brittiska marknaden för ärftliga cancerutredningar påminner om den svenska. Den som vill få sig prövad är hänvisad till den statliga vården, NHS, som liksom i Sverige har ganska snäva kriterier för vilka som får testa sig. En brittisk studie visar att så många som 97% av alla bärare går oupptäckta, varför bredare testning för att erbjuda effektivare prevention är nödvändig.

Vidare har den brittiska marknaden en betydligt större del privat sjukvård samt en förmånlig skattelagstiftning som medger förmåner för anställda utan att den anställde drabbas av någon förmånsskatt. Sammantaget ser den brittiska marknaden mycket intressant ut för GeneMate®.

Mark Hawthorne som är General Manager för iCellates UK operations berättar:

  • GeneMate® represents a very competitive service in the UK market. We offer either targeted or broad panel testing with genetic counselling, before and after testing, at no extra cost. We already have an agreement with one intermediary that will immediately connect us with more than 6 000 companies. I believe there will be great interest in GeneMate® among companies and private individuals.

På iCellate är man glada att för första gången kunna stoltsera med att ha öppna upp en internationell marknad.

Pelle Redare som är CEO på iCellate berättar:

  • Det kommersiella teamet har jobbat väldigt hårt för att komma i mål med detta projekt. Därför är jag både stolt och otroligt glad över att kunna förmedla denna nyhet. Jag tror verkligen att den brittiska marknaden kan bli en gamechanger på lite sikt. Det skall bli väldigt spännande att följa utvecklingen i Storbritannien.

iCellate är väldigt noga med att patientupplevelsen skall vara minst lika bra som om man besöker den allmänna vården, varför arbetet med att sätta upp ett nytt patientflöde är både komplext och viktigt. Liksom i Sverige så erbjuder iCellates kliniska team all den support som kunden efterfrågar via e-post eller telefon, både före och efter testning, så att kunden ska känna sig trygg genom hela processen. Personer med en påvisad genmutation som förhöjer risken för cancer erbjuds sedan vidare konsultation med en läkare lokalt i Storbritannien.

Vem bör fundera på att ta ett GeneMate®-test?

Testet är till för de som är 18 år eller äldre och som vill veta om de har en ärftligt ökad risk för cancer.

Sannolikheten för ärftlig cancer ökar vid en viss familjehistoria av cancer i släkten. Forskning visar dock att många individer kan ha sjukdomsorsakande varianter (mutationer) utan att kunna identifieras utifrån en familjehistoria-baserad modell, varför ett gentest kan komma att behövas för att komplettera bilden.

Sjukdomsorsakande varianter, för främst kvinnliga cancertyper som bröst- och äggstockscancer, kan ärvas via män i flera generationer innan de ärvs av en kvinna som då riskerar att insjukna i cancer. Därför finns det skäl att inte familjehistorien bör vara det enda underlaget för vilka individer som bör göra genetisk testning.

Om iCellate Medical

iCellate är en avknoppning från Karolinska Institutet i Solna. Life Science bolaget har sitt huvudkontor och laboratorium nära Karolinska Universitetssjukhuset och Karolinska institutet och är specialiserat på att ställa genomiska cancerdiagnoser. iCellate har tilldelats såväl utmärkelser som forskningsstöd för sin verksamhet, bland annat från Roche, Eurostars, Vinnova och Horizon 2020.

 

Följ iCellates nyheter på Mynewsdesk.