iCellate får Horizon 2020

Nyheter

Stockholm, Sverige - 31 januari 2021 - iCellate Medical AB, ett svenskt cancerdiagnostikföretag har tillsammans med QIAGEN och University Medical Center Schleswig-Holstein erhållit ett bidrag på 2,4 miljoner euro från European Funding Agency, Horizon 2020. Anslaget skall användas för att utöka tillgängligheten av CellMate® till specialiserade cancermottagningar och privata hälsokliniker över hela Europa via DeteCTCs-konsortiet.

Förekomsten av cancer globalt beräknas fördubblas till 2035. Tidig upptäckt och intervention har visats vara det mest effektiva sättet att behandla cancer och förbättra patientens möjligheter. Dagens metoder för tidig upptäckt inkluderar mammografi, cellprovtagning, koloskopi, MR och tumörbiopsi. Dessa metoder har dock mycket begränsade möjligheter att detektera flertalet svåråtkomliga cancerformer såsom bukspottkörtelcancer och äggstockscancer. Man kan inte heller detektera enskilda tumörceller, som kan finnas hos en patient i många år innan de blir detekterbara med konventionella metoder.

I Horizon 2020-projektet kommer DeteCTCs-konsortiet att accelerera lanseringen av iCellates cancerblodtest, CellMate®, för tidig upptäckt av cancer i bröst, äggstockar och bukspottkörtel.

”Tänk om du kunde upptäcka och behandla cancer innan symtom uppstår. Om detta blir verklighet behöver cancer inte vara en sådan fruktansvärd sjukdom”, säger Pelle Redare, VD iCellate.

"Vi är mycket glada över att få vara en del av DeteCTC-konsortiet", säger Jonathan Sheldon, Senior Vice President för QIAGEN Digital Insights. ”Det är absolut nödvändigt för framgångsrika antagande av nya tester att ”Sample to Insight”-upplevelsen är sömlös. Lätt att lära sig, lätt att använda och lätt att tolka för alla testlaboratorier. Genom att arbeta tillsammans kan vi ta med våra erfarenheter, färdigheter, NGS-kemi och programvara för att få detta att hända”.

Läs det fullständiga pressmedelandet här.